Dissabte 5 d’octubre arribava una de les diades més esperades de l’any, la Diada del Mercadal. No sols perquè era l’escenari idoni per a mostrar tota la gran feina feta al pati d’assaig des de feia mesos, sinó perquè també Reus, es convertia en l’epicentre del món casteller durant unes hores, en una plaça que al principi estava buida, però que després es va omplir de gom a gom, amb el públic de la ciutat i de fora d’ella, i amb algunes de les millors colles del panorama casteller. Un escenari, que moltes poblacions voldrien veure algun dia a les seves places.

Com ja és tradició, la cercavila va sortir puntualment a dos quarts de cinc des de la plaça Llibertat rumb a la Mercadal, per ordre de col·locació a plaça. En el moment d’entrar els Xiquets de Reus, ràpidament tothom es va anar concentrant pels castells que anàvem a fer. Com ja va passar per Misericòrdia, el castell de sortida va ser el 3de9f i després d’un peu desmuntat, el vam aconseguir descarregar. El segon de la història que descarreguem de sortida i el sisè que completem consecutivament.

A segona ronda arribava un dels plats forts del dia, el primer 4de9f que dúiem a plaça enguany, castell que feia dos anys que no mostràvem. Va pujar a la primera i en el moment de la baixada de la canalla el castell es va acabar trencant. Tercer quatre folrat que carreguem a la història i un dels més batallats, ja que ningú de plaça el donava així, ja que la defensa va ser espectacular, mostrant que la feina hi és i sols ens falta creure-hi en què el descarregarem a la pròxima. A tercera ronda vam haver d’aparcar el 5de8 però no ens vam rebaixar i vam enlairar un 2de8f amb un folre que no era el de les darreres ocasions, demostrant un cop més la solvència amb aquest tipus de castells.

Al nostre costat, la Colla Vella dels Xiquets de Valls no va poder dur el 3de10fm, però tot i això va mostrar un 2de8n que segurament va ser el més treballat que han fet en les darreres ocasions. A segona ronda van mostrar un solvent 5de9f i van tancar la diada amb el 2de9fm, demostrant que tenen un ampli ventall de gamma i que saben treballar tota mena de castells.

Els Capgrossos de Mataró, tot i no ser les camises suficients, van demostrar el gran compromís que tenen amb la Diada al dur la primera Tripleta Màgica del curs, la qual no feien des de feia dos anys i van rubricar l’actuació amb el pilar de 7 amb folre, estrenant així lluny de casa, el 4de9f i descarregant el pilar folrat, que ja havien carregat per la seva Festa Major al juliol.

Els Castellers de Vilafranca per la seva banda, arribaven ambiciosos a la diada. Van obrir de 3de9f, i a segona ronda van encarar el 3de9fp, castell que pel Primer Diumenge de Festes els hi va quedar en intent. Aquest cop però, el castell va tenir la mateixa sort, trencant-se pel pis de quints-sisens a la descarregada. Van recuperar la ronda amb el 4de9f i van tancar la diada amb un treballat 2de9fm, demostrant que són els grans dominadors d’aquest castell. A ronda de pilars van oferir el pilar de 7 folrat.

Per últim, la Colla Jove venia d’una Santa Tecla marcada per les caigudes, que els va fer repensar la diada en clau de mínims per ells. Van obrir amb el 3de9f, seguit pel 4de9f. A tercera ronda, van oferir un estable 5de8 i van tancar la diada amb el pd7f.