Primera fotografia de colla pel 125é anversari del Ferrocarril

Els  Xiquets de Reus som la colla castellera de la ciutat de Reus. Ens vam fundar formalment el 18 de novembre de 1981, i la primera actuació, encara sense camisa, va ser pel 125è aniversari del ferrocarril a Reus.

La nostra camisa és marró com l’avellana, producte típic de la ciutat i de la comarca del Baix Camp i vestim el pantaló blanc com la resta de colles.

El 19 de setembre del 2006 la colla va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi, en reconeixement a la tasca de difusió del fet casteller en el seu 25è aniversari.

La camisa

La camisa és un dels trets diferencials entre les colles castelleres. Serveix per identificar-les a plaça i és un toc distintiu entre les formacions. Tradicionalment, el color de les camises castelleres era el vermell, i aquest és un dels colors que estava sobre la taula a l’hora d’escollir la nostra camisa, però seguint amb l’ideari de voler fer territori, finalment es va escollir el color marró avellana, en referència al producte típic de la nostra comarca, les avellanes.

El primer cop que es va ensenyar, va ser a la diada de Sant Jordi de l’any 1982, en una diada on vam descarregar el primer 2de6 a plaça.

El nostre color és únic a tot el món casteller, i vam ser la primera colla a tenir el color marró.  Actualment, hi ha més colles que tenen aquest color a les seves camises, amb tons més fort o més fluixos, però el nostre, és inconfusible i va ser l’única camisa marró fins l’any 2002.

Camisa dels Xiquets de Reus

El nostre escut

L’escut de les colles, és una de les maneres d’identificar i diferenciar una formació o un altre. Això, a banda de donar un toc distintiu entre colles castelleres, també ha ajudat a diferenciar formacions, ja que moltes d’elles tenen un color igual o semblant de camisa.

El primer escut que la colla va lluir a la camisa, va ser obra de l’escultor reusenc Ramon Ferran. L’escut representa un 2de6 que emergeix del mig de la rosassa de la Prioral de Sant Pere. Durant els primers anys, va ser present a la camisa mitjançant un pedaç de roba blanc amb l’escut estampat a sobre i que es col·locava a la butxaca del pit. Amb els pas dels anys, l’escut va començar a anar estampat a la butxaca pròpia de la camisa, així com als mocadors castellers i també als butlletins informatius de la colla.

Amb motiu del 15è aniversari de la colla, com ja és habitual cada 5 anys, es presenta un logotip commemoratiu que acompanya tots els actes i material de l’aniversari. Aquest logotip, va tenir tanta bona acceptació dins la colla que es va decidir convertir-lo en l’escut oficial de la colla.

Primer escut Xiquets de Reus

Primer escut de la colla

Escut Xiquets de Reus

Escut actual