1981-1986: ELS INICIS

El fet casteller a Reus es remunta al segle XIX. A càrrec de les colles de Valls es veien castells regularment, fins i tot de 9. Tanmateix al segle XX la presència fou més minsa fins la creació de la colla local.

El 1981 al voltant d’un grup de joves actius en l’àmbit cultural reusenc en espais com l’Agrupament Escolta la Mulassa i el Centre de Cultura Popular Carrutxa sorgeix la idea de fer castells a la ciutat. Idea que va incorporar altres aficionats castellers i reusencs que havien fet castells anteriorment. La primera actuació va tenir lloc al voltant del 125è aniversari del ferrocarril on s’alça el primer de 4 així com el primer castell de 6. En aquest moment es constitueix la colla amb la tria de nom i color de camisa.

L’any següent es va assolir el pilar de 5, el 2d6 per Sant Jordi i el primer 4d7. I l’any 83 el primer 3d7 per Sant Pere consolidant així la gamma bàsica de 7. La Palma de Reus va esdevenir el local d’assaig. Els anys 84 i 85 respectivament servirien per apuntar-se el primer 4d7p a l’Aleixar i el 5d7 a la Diada de Sant Pere. Veuríem carregar el 2d7 l’any 1986 en tres ocasions.

L’any 1987 s’aconsegueixen grans fites per la colla. Per Sant Pere es va fer arribar el pilar caminant des de la Prioral fins a l’Ajuntament. I l’agost d’aquell mateix any es descarrega el primer 2d7, carregant també a la mateixa Diada del Turisme el primer 4d8. Repetíem també aquell any el 2d7 al Catllar i Misericòrdia, diada on aconseguíem també el primer 3d7 aixecat per sota. Així doncs, fou l’any 1998 quan a la Diada del Turisme s’aconseguia descarregar el primer 4d8 de la nostra història, carregant-lo altre cop al Concurs de Castells.

Seguit d’aquesta etapa un punt d’inflexió va representar la inauguració del local propi al 1990 al Carrer Rosich.

1992-1998: L’ÈPOCA GLORIOSA

Després d’uns anys d’irregularitat el 1992 es recupera el 4d8, el 2d7 i els castells de 7 i mig. Al 94 la colla veu la seva millor actuació fins al moment per Sant Pere descarregant el 5d7, 2d7 i 4d8 i al Catllar, el 27 d’agost descarrega el primer 3d8. Aquell mateix any a la Diada de la Colla es fa l’aleta al primer 2d8 amb folre.

L’any següent, també al Catllar, es descarrega el primer 2d8f, completant la primera Tripleta de 8. Amb bons resultats a les places i consolidació de l’assaig, a la Diada de la Colla s’intenta el 3d9f que no s’arriba a carregar pels dubtes de la canalla.

L’any 1996 esdevé un any històric pels Xiquets de Reus. Es descarrega la Tripleta de Vuit per Sant Pere i en la celebració dels 15 anys de la colla es carrega el primer 3d9f de la nostra història. Castell que es veuria descarregat al Concurs de Castells quedant en tercera posició per darrere dels Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Aquell mateix any, a la Diada de la Colla, es va carregar el primer 5d8 de la nostra història, castell que hauria d’esperar setze anys a veure’s descarregat.

El 97 vam tornar a dur a plaça el 3d9f que va tornar a quedar en intent. Durant aquest període i fins l’any 1998 els descarregàvem castells de vuit amb assiduïtat, a diades i places de renom com El Catllar, Diada de Minyons, Festa Major de la Mercè, Sabadell, Vilanova, Tots Sants a Vilafranca… És a partir d’aquest any on es va mostrar un inici de declivi, un any que ens deixaria però amb el primer pilar de 6 carregat.

1999-2010: DEVALLADA I REPRESSA

En un temps molt breu la colla va passar dels seus millors registres a un descens total que va portar a tocar fons. Es va arribar a un any on les fites més importants serien dos 5d7. El renaixement va ser llarg i difícil malgrat el desig de retornar a l’èxit viscut. El 2001 s’aconsegueix descarregar el 2d7 però no es repeteix. L’any 2002 es descarrega el 4d8 però no serà fins al 2003 que es torna a descarregar juntament amb el 2d7. Al 2004 s’assoleixen ambdós castells amb freqüència.

En aquest període s’assoleixen algunes fites però no s’arriben a consolidar. Així doncs el 2005 es recupera el 3d8 en tres ocasions i es torna a carregar el 2d8f al Concurs. La temporada següent només va veure assolir dos quatre de vuits. Posteriorment s’avançaria en el registre millorant amb el 4d8 i recuperant el 3d8

2011-A DIA D’AVUI: RETORN DELS GRANS CASTELLS

A partir del 2011 es produeix un altre salt qualitatiu descarregant nombrosos 3d8 i tornant a carregar a final de temporada el 2d8f. L’any 2012 va començar fent el 3d8 més matiner de la colla i després d’un bon rodatge amb la clàssica de 8 al Concurs de Castells tornem a descarregar el 2d8f recuperant la Tripleta de 8. Aquell mateix any a la Diada de la Colla descarreguem el primer 5d8 de la nostra història afegint-lo al 3d8 i 2d8f. En aquell concurs també els nostres grallers obtenen el reconeixement del món casteller.

L’any 2013 es descarrega el 2d8f per Sant Pere per primer cop a la història i amb deu 2d8f descarregats consecutius el dia 5 d’octubre, a la Diada del Mercadal, es descarrega el 2d8f,el 3d9f 17 anys després i el segon 5d8 de la història esdevenint la millor actuació fins al moment.

El 2014 la colla es consolida com a colla de 9 exhibint en tres ocasions el 3d9f i sumant onze 2d8f i set 5d8 en una temporada històrica, en la qual també dúiem el primer castell folrat de la història del Priorat, a Cornudella de Montsant.

El 2015 va ser un any de contrastos, es va aconseguir carregar el primer 4d9f de la nostra història a la Diada del Mercadal ajuntant-lo amb el 3d9f i el 5d8. Es va exhibir un gran repertori del 5d8 descarregant-ne nou i es va descarregar disset cops el 4d8, castell problemàtic per la colla. Per altre banda no es va aconseguir assolir el 2d8f.

El 2016 recuperat el 2d8f per Sant Pere es van mantenir els castells de 9 pisos assolint el 3d9f fins a quatre vegades (un carregat) tot i no aconseguir fer l’aleta al 4d9f que va patir dos intents desmuntats. Aquell any el 3d9f es va dur a Terrassa i com a gran novetat es va descarregar el primer pilar de 6 al Catllar. Es van descarregar fins a set pilars de 6 i el primer pilar de 7 amb folre de la història a Alcover, que es repetiria a la Diada de la Colla.

L’any 2017 es van assolir bons registres dins la gamma alta de vuit i es repetia el pilar de 6 en set ocasions i un altre pilar de 7. Tot i així aquell any no es va aconseguir mantenir els castells de 9, potser pel gran nombre de caigudes que va viure la colla aquella temporada. La fita d’aquella temporada va ser carregar en dues ocasions el 4d8 amb el pilar al mig. Castell que encara no hem descarregat mai. Cal destacar d’aquell any l’actuació de la Diada del Mercadal que va portar al reconeixement de la Plaça de la Temporada durant la Nit de Castells, plaça on s’hi va veure l’últim 4d10fm fet fins al moment.

El 2018 va esdevenir un any de remuntada amb l’objectiu de recuperar els 9 pisos. Es va assolir el 3d9f fins altres ocasions i es va revertir totalment el ritme de caigudes de l’any anterior assolint bons registres també en els castells de vuit. Aquest any vam participar per únic cop a la nostra història a l’edició de dissabte del Concurs que vam guanyar juntament amb els Moixigangers d’Igualada. Aquell mateix any es recupera l’escola de Grallers i Timbalers dels Xiquets de Reus.

La temporada 2019 veuria alguns dels millors moments de la colla a la seva història com va ser aconseguir descarregar el 3d9f per Sant Pere per primer cop a la nostra trajectòria. Es recuperava també el 5d8 a la Diada de Santa Anna i es repetia al Catllar però una caiguda a Gràcia trencava la nostra bonança i vam haver de treballar per guanyar confiança als pisos superiors. Tot i així i amb un bon treball d’assaig ens plantàvem a la Diada del Mercadal havent descarregat el 3d9f per Misericòrdia altre cop i vam aconseguir assolir el 3d9f i el 2d8f carregant altre cop el 4d9f, castell que afrontavem amb confiança.