Fotografia Assaig

“Els resultats es veuen a plaça però es cuinen a l’assaig”.

Qui més qui menys ha sentit aquesta frase a les diferents places castelleres del nostre país. I això és el que fa temps que des de Xiquets de Reus fem: assajar, assajar i assajar per poder créixer a escala castellera i, alhora, en l’àmbit social.

Els assaigs són oberts a tothom, és a dir, la porta del carrer és oberta perquè tothom qui tingui ganes, curiositat o, simplement tingui curiositat, entri, s’enfaixi i formi part de l’assaig. Com dèiem, als assajos, és on es practiquen les estructures que els caps de setmana surten a les places. I per fer-ho es vertebren per tal de poder treure el màxim rendiment dels diferents components dels castells: les pinyes i folres, les estructures i els poms de dalt (la canalla).

Actualment, els assajos són dimarts i divendres, de principis de març fins a finals d’octubre, que són els mesos on la temperatura és més agradable o no fa tant de fred, vaja. A les 19.30 la canalla és l’encarregada de començar: escalfen, juguen, riuen.. I comencen a assajar les parts superiors dels castells: els poms de dalt on trobem els dosos, l’acotxador i l’enxaneta.  També fan molts enfilòmetres, que no és res més que columnes on van pujant, simulant una rengla d’un castell per aprendre a pujar més ràpids i més finets. I això és que a les 20.00 també comencen a fer els assistents a tecnificació.

Aquests assajos ajuden, i molt! A polir posicions, corregir pujades i baixades, millorar la tècnica… I també, sí, són oberts a tothom: lliguem pinyes per millorar l’encaix amb el segon, fem diferents estructures i, sobretot, bon ambient!

I a les 20:45 els dimarts i les 21:15 els divendres, comença l’assaig general. Durant els assaigs, no s’acostumen a fer els castells sencers, sinó que es practiquen estructures, es lliguen pinyes i es practiquen els castells sense pinya. El més important és el bon ambient i la distensió que conviuen amb la concentració màxima durant les proves i el silenci n’és la mostra. Aquest silenci acaba amb aplaudiments després de les proves.

Com veieu, l’assaig és el dia a dia de les colles, són oberts a tothom i són la manera que tenim de millorar, aprendre i reflectir els nostres valors des dels més grans als més menuts, perquè, com sabeu, suposem, els castells no entenen d’edats, procedències ni classes. Així que, tothom al pati!

PREGUNTES FREQÜENTS

Tan sols necessites les ganes de fer castells. Per a més comoditat porta una camisa vella que tinguis per casa. Per la faixa, al local en tenim per deixar els primers dies fins que no te’n compris una.

A la colla funcionem amb una aplicació mòbil que es diu Appsistència, que serveix per confirmar que vens a l’assaig. Quan arribis al local busca l’equip de pinyes (normalment estan a l’entrada amb un portàtil). Demana que et creïn la fitxa i usuari i elles t’explicaran a la perfecció com funciona.

No et preocupis per això! Totes alguna vegada hem sigut “novates” i hem anat aprenent. Els primers dies sempre trobaràs gent que t’anirà explicant com funciona tot plegat i a poc a poc t’aniràs sentint més a gust a dins de la colla

Mai hi ha una mala edat per començar a fer castells. Sí que és cert que a la colla hi ha un bon gruix de jovent, però hi ha gent de totes les edats i de ben segur que t’hi sentiràs a gust tinguis l’edat que tinguis!


Fotografia capçalera: Lins Griñó

Canalla mirant l'assaig