Els grallers i els timbalers d’una colla castellera són un element imprescindible si es volen portar castells a plaça. Són la guia per indicar a la pinya, al tronc i a la canalla que el castell ha començat, i que cal anar per feina. L’inici, l’aleta i la sortida són una clara mostra del paper de la música en el transcurs d’un castell. Són la seva banda sonora, sense la qual un castell no seria possible.

Ser graller o timbaler requereix el mateix compromís que la resta de castellers, i en ser un grup més reduït i especialitzat, aquest compromís és molt apreciat.

Tenir bones gralles també és feina essencial de la colla, tant com ho és tenir un bon tronc, una bona canalla o un bon equip de pinyes. Unes gralles i timbals excel·lents ajuden a lluir un bon castell, i des d’un inici la nostra colla li ha donat molta importància a la qualitat dels músics.

Primers grallers de la Colla 1984

Els primers grallers de la colla en una imatge de 1984

Però el nostre paper no queda relegat en tocar el toc de castells, hi ha moltes més tasques que ajuden a donar vida i alegria a la colla i que són feina dels Grallers dels Xiquets de Reus i timbalers: el toc d’entrada a la plaça, el toc de vermut, matinades, cercaviles… Moments a viure amb la colla i passar-ho bé, que sense les gralles no serien possible.

I què es necessita per saber en quin moment exacte del castell s’ha de tocar l’aleta, a quina alçada de la plaça Mercadal passem de tocar el pilar caminant a tocar l’entrada la plaça, tenir preparades peces per les cercaviles dels dies més importants (i per les que ens trobem per sorpresa), d’entre moltes altres més coses?

Si no has tocat mai la gralla o el timbal, et convidem a venir a l’Escola de Gralles i Timbals de Xiquets de Reus, que es va reobrir fa un parell de temporades, on tots els socis poden gaudir de l’experiència d’aprendre a tocar l’instrument. Amb esforç i constància (i molts assajos a l’esquena), s’aniran aprenent les principals peces: el toc de castells, l’entrada a la plaça i el toc de vermut; i amb aquestes ja es podrà sortir a plaça i tocar amb el grup de grallers, sent-ne un més!

No cal venir amb un instrument de casa, per començar te’n deixaríem un. Quan estiguis ben convençut i amb moltes ganes, ja haurà arribat l’hora de comprar el teu propi instrument, la cosa més apreciada d’un graller i d’un timbaler, que de seguida fem nostres i cuidem com si ens hi anés la vida!

Si per altra banda ja saps tocar, et rebrem encantats a l’assaig setmanal de músics, al local de Xiquets de Reus, els divendres de 7 a dos quarts de 9.

Escolta’ns
Segueix-nos a Instagram

GRALLERS I TIMBALERS XdR


Fotografia de capçalera: Lins Griñó