La diada, que se celebra el pròxim 5 d’octubre, comptarà amb la presència dels Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Capgrossos de Mataró i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, a més de la colla local.

El passat dijous, 26 de setembre, al Saló de Plens de l’Ajuntament, i en un acte presidit per l’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, i el regidor de Cultura, Educació i Política Lingüística, Daniel Recasens, juntament amb altres regidors del consistori i representants de totes les colles castelleres participants, va realitzar-se el sorteig de l’ordre d’actuació de les colles per a la Diada Castellera del Mercadal del pròxim 5 d’octubre.

L’ordre d’actuació serà el següent:

  1. XIQUETS DE REUS
  2. CASTELLERS DE VILAFRANCA
  3. COLLA VELLA DELS XIQUETS DE VALLS
  4. CAPGROSSOS DE MATARÓ
  5. COLLA JOVE XIQUETS DE TARRAGONA

Un cop sortejat l’ordre d’actuació, els representants de cada colla van parlar dels possibles objectius pel pròxim dissabte. És el cas del 3de10 amb folre i manilles que la Colla Vella podria estrenar enguany, a més dels grans castells que ja han fet com el 2de8 o el 4de9 desfolrats. Els Castellers de Vilafranca voldrien revalidar 2de9 emmanillat i el pilar de 8 amb folre i manilles, sense descartar el 3de9f i agulla o un castell inèdit al món casteller: el 10de8. La Jove podria decantar-se pels dos castells de 9 i el pilar de 8, i els Capgrossos aspirar a la tripleta màgica, mateix objectiu de la colla local, els Xiquets de Reus.

Amb aquesta nova trobada la Diada Castellera del Mercadal arribarà a la 14a edició. Es tracta de la cita castellera bianual que es realitza a la capital del Baix Camp i que compta amb les millors colles del món casteller. La Diada començarà a les 17.00 h, i segons s’ha explicat en la presentació de l’esdeveniment, totes les colles obriran plaça amb un pilar i el cant dels Segadors.

Talent reusenc al cartell i els obsequis

El cartell de la Diada del Mercadal, obra de les dissenyadores i castelleres reusenques Alina Ballester i Aina Martín, representa l’esclat de colors en una pinya, amb els colors de camisa de les colles participants, el mocador casteller i la faixa. D’altra banda, l’obsequi que s’entregarà a les colles castelleres s’ha creat a partir d’una col·laboració amb l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus, amb el professor Pere Folch i l’alumna Clàudia Adam al capdavant. La peça està composta per un cos triangular de fusta de pi sense tractar amb un buit central i una obertura lateral, i envoltat per un arc metàl·lic. El triangle i el cercle són les dues figures geomètriques que s’assimilen al món casteller. La base circular de la pinya i la forma piramidal de tots els castells inspiren la forma de l’objecte. Tant el cercle com el triangle són oberts, amb l’objectiu de recordar que colles i els castells en general són sempre oberts a tothom.