La diada, que se celebra el pròxim 5 d’octubre, comptarà amb la presència dels Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Capgrossos de Mataró i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, a més de la colla local.
El passat dijous, 26 de setembre, al Saló de Plens de l’Ajuntament, i en un acte presidit per l’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, i el regidor de Cultura, Educació i Política Lingüística, Daniel Recasens, juntament amb altres regidors del consistori i representants de totes les colles castelleres participants, va realitzar-se el sorteig de l’ordre d’actuació de les colles per a la Diada Castellera del Mercadal del pròxim 5 d’octubre.
L’ordre d’actuació serà el següent:
- XIQUETS DE REUS
- CASTELLERS DE VILAFRANCA
- COLLA VELLA DELS XIQUETS DE VALLS
- CAPGROSSOS DE MATARÓ
- COLLA JOVE XIQUETS DE TARRAGONA
Un cop sortejat l’ordre d’actuació, els representants de cada colla van parlar dels possibles objectius pel pròxim dissabte. És el cas del 3de10 amb folre i manilles que la Colla Vella podria estrenar enguany, a més dels grans castells que ja han fet com el 2de8 o el 4de9 desfolrats. Els Castellers de Vilafranca voldrien revalidar 2de9 emmanillat i el pilar de 8 amb folre i manilles, sense descartar el 3de9f i agulla o un castell inèdit al món casteller: el 10de8. La Jove podria decantar-se pels dos castells de 9 i el pilar de 8, i els Capgrossos aspirar a la tripleta màgica, mateix objectiu de la colla local, els Xiquets de Reus.
Amb aquesta nova trobada la Diada Castellera del Mercadal arribarà a la 14a edició. Es tracta de la cita castellera bianual que es realitza a la capital del Baix Camp i que compta amb les millors colles del món casteller. La Diada començarà a les 17.00 h, i segons s’ha explicat en la presentació de l’esdeveniment, totes les colles obriran plaça amb un pilar i el cant dels Segadors.
Talent reusenc al cartell i els obsequis
El cartell de la Diada del Mercadal, obra de les dissenyadores i castelleres reusenques Alina Ballester i Aina Martín, representa l’esclat de colors en una pinya, amb els colors de camisa de les colles participants, el mocador casteller i la faixa. D’altra banda, l’obsequi que s’entregarà a les colles castelleres s’ha creat a partir d’una col·laboració amb l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus, amb el professor Pere Folch i l’alumna Clàudia Adam al capdavant. La peça està composta per un cos triangular de fusta de pi sense tractar amb un buit central i una obertura lateral, i envoltat per un arc metàl·lic. El triangle i el cercle són les dues figures geomètriques que s’assimilen al món casteller. La base circular de la pinya i la forma piramidal de tots els castells inspiren la forma de l’objecte. Tant el cercle com el triangle són oberts, amb l’objectiu de recordar que colles i els castells en general són sempre oberts a tothom.