Qui som?


La Colla castellera de Reus

Els Xiquets de Reus és la colla castellera de la ciutat de Reus. Es va fundar formalment el 18 de novembre de 1981, pel 125è aniversari del ferrocarril a Reus. La seva camisa és marró com l’avellana i el pantaló blanc.

El 19 de setembre del 2006 la colla va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi, en reconeixement a la tasca de difusió del fet casteller en el seu 25è aniversari.

Castells

Som la Colla Castellera de la ciutat de Reus. Els castells màxims assolits són el 3d9f, 4d9fc, 2d8, 5d8 i p7f.

Social

Durant tot l'any realitzem diverses activitats més enllà dels castells. Excursions, dinars, concerts... perquè no tots són castells 😉

Cultura

Fer castells implica més que alçar estructures. Representem la nostra ciutat en cada sortida i mostrem la cultura catalana arreu.


La història


Els Xiquets de Reus neixem oficialment el 18 de novembre del 1981 com a resultat de la voluntat d’un grup d’afeccionats de crear una colla castellera estable a la nostra ciutat. Els primers assajos es realitzen al terrat del Bravium A.C. i, el desembre d’aquell mateix any, té lloc l’assemblea on s’escullen la primera Junta i dos dels elements identificatius de la nostra colla: la camisa marró avellana i el seu nom, els Xiquets de Reus.

L’any 1982 la Colla descarrega el seu primer 4de7 al Santuari de Misericòrdia i, durant les tres temporades següents, es consolida tota la gamma de castells de set i set i mig. Quatre anys més tard, el 1986, es carrega el primer 2de7 i s’inicien els tràmits per la construcció d’un local propi doncs, en aquell moment, els assajos es feien a La Palma.

L’agost del 1987 durant la Diada del Turisme, a la Plaça del Mercadal, carreguem el primer 4de8 de la nostra història, castell que descarregàvem un any més tard en el mateix escenari. El novembre del 1988 es col·loca la primera pedra del local situat al carrer Rosic, i el juny del 1990 té lloc la seva inauguració oficial. El nou local compta amb tots els requeriments necessaris per a la pràctica de l’activitat castellera: pati d’assaig per a estiu i hivern, vestuaris i serveis, despatxos i sales per a tot ús, bar intern, etc. És el centre de la vida de la Colla i la millor eina per créixer tant quantitativa com qualitativament.

Mentrestant, es continua pujant el sostre casteller i, l’agost del 1994 a El Catllar, descarreguem el nostre primer 3de8. Dos mesos més tard es carrega per primer cop el 2de8 amb folre durant la Diada de la Colla, al Mercadal. En aquest moment comença un període brillant que ens durà als Xiquets de Reus al que és, fins el moment, el nostre millor any: el 1996. L’agost d’aquell any es carrega al Mercadal (Diada del 15è aniversari) el nostre primer castell de nou, el 3de9 amb folre, que aconseguim descarregar dos mesos més tard al concurs de castells de Tarragona, on s’obté el quart lloc. El novembre del mateix any, a la Diada de la Colla, es carrega una nova construcció que afegir al nostre historial: el 5de8.

Els dos anys següents es manté un bon nivell de castells de vuit, i el 1998 es carrega, per primer i únic cop fins ara en la història dels Xiquets de Reus, el pilar de sis. Aquesta esdevé la darrera fita d’una etapa daurada després de la qual però, es posa de manifest l’inici d’un període de crisi social i de resultats que té el seu punt més baix l’any 2000, en què la Colla no realitza cap castell de vuit.

El 2001 comença una lenta però ferma recuperació, que portarà la Colla fins el moment present. La consolidació altre cop del 2de7 i el 4de8 demostren la voluntat de superació dels Xiquets de Reus. Tota aquesta feina de recuperació esclatava el 2 d’octubre del 2005, durant la 7a Diada del Mercadal, on els Xiquets de Reus aconseguíem una magnífica actuació, descarregant el 4de8, el 3de8 (el primer després de set anys), i el 2de7.

La renovació generacional també és un fet, el que es fa especialment palès els anys 2005 i 2006, amb una forta entrada de nous castellers. Precisament el 2006, any del 25è aniversari de la Colla, es segueix la línea ascendent i en el concurs de castells es descarreguen el 4de8 i el 3de8, i s’aconsegueix carregar novament, vuit anys més tard, el 2de8 amb folre. Durant el 2007 es descarrega en dues ocasions la clàssica de 8: per Sant Pere, a la Plaça del Castell, i a Les Santes de Mataró, en una temporada que finalitza amb un nou 2de8 amb folre carregat durant la Diada de Misericòrdia.

Després d’aquest èxit però, tornem a afluixar en un any en què, malgrat no perdre l’estatus de colla de 8, s’evidencia la necessitat de renovació a tots els nivells: canalla, tronc i pinya. Després de descarregar el carro gros només en dues ocasions el 2008, el 2009 es tanca recuperant el 3de8 i el 2de7 a final de temporada. El 2010 es mantenen els galons de vuit pisos però seguim sense consolidar-los. La diada de Misericòrdia, on s’assoleix la clàssica de vuit, i la regularitat en un castell, el 2de7, que històricament havia estat la bèstia negra de la Colla, salven la temporada.

L’any del 30è aniversari, el 2011, la Colla torna a fer un pas endavant. La presència creixent als assajos i actuacions permet acabar l’any assolint la xifra històrica de 16 2de7 descarregats i consolidem, ara sí, els vuit pisos (12 de descarregats i 3 de carregats). I amb el colofó final de poder carregar, 4 anys després, el 2de8 amb folre.

Amb els 30 anys d’història, la Colla aprofita també per tirar endavant la reforma integral de la seva seu social, que feia anys que es plantejava. Es busca que el nou espai faciliti mantenir i assolir noves fites castelleres, però també obrir definitivament la seu de la Colla a la ciutat de Reus i el Baix Camp en general. I amb això, ajudem a difondre el valors del fet casteller i a establir vincles perdurables amb entitats, associacions i organismes del nostre entorn.

Un cop superat el 30è aniversari i reinaugurat el local social, la Colla segueix fent passos endavant. Els assajos cada cop són més multitudinaris i amb proves de més gran nivell. La constància i la feina al pati finalment veuen la llum descarregant el 5d8 per primer cop en la història de la Colla exactament 16 anys després de carregar-lo per primer i únic cop (3 de novembre del 2012) i assolint, 17 anys més tard el 3d9 amb folre per partida doble (2013) conjuntament amb el 5d8 i el 2d8f, configurant la millor diada de la història de la Colla.

En aquest període de creixement, la massa social de la colla ha crescut exponencialment, i ha permès fer nous passos endavant, amb la consolidació dels castells de 9 durant cada temporada, sumant-hi el plantejament del 4d9f, que l’any 2015 es va carregar per primer cop a la Diada del Mercadal, juntament amb el 3d9f i 5d8 descarregats. Setmanes més tard hi tornàvem a la Diada de la Colla, però novament quedava en carregat.

L’any 2016, tornàvem a fer un nou pas endavant. Gràcies als assaigs específics de pilars i la incorporació de la nova Xarxa d’Assaig, ens permetien poder assajar el pilar de 6 amb seguretat, i el 24 de Juliol al Catllar, descarregàvem per primer cop el pd6. S’obrien nous horitzons per la colla i el 16 d’Octubre a Alcover, descarregàvem el primer pd7f, que repetiríem a la Diada de la Colla, acompanyat del 3d9f 5d8 i 2d8f, signant la millor actuació de la història de la colla.

Més informació a la wikipedia